:: [Nr 6/99] Niepowtarzalne, smaczne i swojskie
Artyku³ dodany przez: Redakcja (2010-04-28 18:45:34)

Czy ktoÅ› wie co to jest szmyrglówka, oszczipija, kulasznik czy moskoÅ‚ok. Pewnie niewiele próbowaÅ‚o tych delicji bÄ™dÄ…cych kiedyÅ› podstawÄ… kuchni bojkowskiej i Å‚emkowskiej z pogranicza Polski, SÅ‚owacji i Ukrainy. Przed Å›wiÄ™tami mogliÅ›my siÄ™ o tych specjaÅ‚ach dowiedzieć w Zatwarnicy. To wÅ‚aÅ›nie tam zjechali kucharze z Polski, Ukrainy i SÅ‚owacji by przypomnieć jak smakujÄ… te zapomniane już niejednokrotnie potrawy. Część kulminacyjnÄ… poprzedziÅ‚y trwajÄ…ce prawie miesiÄ…c warsztaty, gdzie ich uczestnicy mogli wykazać siÄ™ praktycznymi umiejÄ™tnoÅ›ciami przyrzÄ…dzania smakowitych bieszczadzkich potraw. ProwadziÅ‚ je Krzysztof Antoniszak z Cisnej, który od lat zbiera stare Å‚emkowskie i bojkowskie przepisy potraw, których próżno by szukać w innych regionach kraju. Oprócz tego, że posiadajÄ… niepowtarzalny smak, to sÄ… przede wszystkim ekologicznie zdrowe. Uczestnicy warsztatów oprócz tego, że zgÅ‚Ä™bili tajniki przyrzÄ…dzania tych wyÅ›mienitych daÅ„, mogli także ocenić smak tych potraw przygotowanych przez wspomnianych już kucharzy z Polski, Ukrainy i SÅ‚owacji reprezentujÄ…cych hotele, pensjonaty i gospodarstwa agroturystyczne pogranicza. CaÅ‚y program zostaÅ‚ zrealizowany w ramach wspólnego polsko-sÅ‚owackiego projektu „ Turystyka bez granic”. Kolejna trafiona inicjatywa, promujÄ…ca Bieszczady.

/ka/


adres tego artyku³u: http://www.naszepo³oniny.pl/articles.php?id=941