:: [15/108] Kuchnia regionalna to też szansa na aktywizację zawodową
Artyku³ dodany przez: Redakcja (2010-10-26 15:10:22)

Bieszczadzkie Forum Europejskie realizowaÅ‚o od lutego do lipca 2010 roku projekt „RÄ™kodzieÅ‚o ludowe i kuchnia regionalna szansÄ… na aktywizacjÄ™ 30 mieszkaÅ„ców Gminy Baligród” w ramach Priorytetu VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, DziaÅ‚anie 6.3 Inicjatywy lokalne na rzecz podnoszenia poziomu aktywnoÅ›ci zawodowej na obszarach wiejskich Programu Operacyjnego KapitaÅ‚ Ludzki. Celem tego projektu byÅ‚o podniesienie aktywnoÅ›ci zawodowej mieszkaÅ„ców Gminy Baligród zainteresowanych podjÄ™ciem dodatkowej pozarolniczej dziaÅ‚alnoÅ›ci w formie Å›wiadczenia usÅ‚ug rÄ™kodzielniczych i żywieniowych z wykorzystaniem kuchni regionalnej jako nowego rodzaju produktu turystycznego. Projekt skierowany byÅ‚ do 30- osobowej grupy mieszkaÅ„ców (rolnicy, domownicy rolników, osoby nieaktywne zawodowo), która chciaÅ‚a nabyć nowe kwalifikacje zgodne ze swoimi zainteresowaniami, predyspozycjami, zdolnoÅ›ciami manualnymi, potrzebami.

Działania w projekcie:

„Kurs różne techniki malarskie z wykorzystaniem różnych dostÄ™pnych Å›rodków”
„Kurs Plecionkarstwo”
„Kurs BibuÅ‚karstwo”
„Kurs Kuchnia regionalna”

Obszar realizacji projektu: Powiat leski, gmina Baligród.

Efektem kursu z zakresu kuchni regionalnej byÅ‚o opracowanie i wydanie broszury „Kuchnia regionalna Gminy Baligród” zawierajÄ…cej przepisy otrzymane od Beneficjentów ww. kursu.





Wzięła w nim udział grupa 10 osób z miejscowości Zahoczewie. Program obejmował m. in.: sporządzanie potraw regionalnych oraz zaprezentowanie kuchni regionalnej szerszej grupie odbiorców.


adres tego artyku³u: http://www.naszepo³oniny.pl/articles.php?id=1127